Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 7 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Ekologické zemědělství na Prostějovsku a v Olomouckém kraji
Petrželová, Sofie
Diplomová práce se zabývá analýzou stavu ekologického zemědělství se zaměřením na Olomoucký kraj a konkrétně na region Prostějovsko, a to především na živočišnou produkci. Vyhodnocuje počet ekologických farem, jejich velikost a způsob hospodaření. U živočišných farem se zaměřuje především na strukturu ekofarmy, produkci a odbyt jejich produkce. Poukazuje také na rozdíly mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím v Olomouckém kraji a na Prostějovsku. V závěrečné části diplomové práce je provedeno dotazníkové šetření. Dotazníkové šetření je zaměřeno na znalost ekologického zemědělství a biopotravin, kde bylo zjištěno, že většina respondentů oba tyto pojmy zná. Dále bylo zaměřeno na frekvenci nákupu biopotravin a na jejich cenu. Respondentům ceny nevyhovují a nakupují biopotraviny nejčastěji pouze příležitostně a menší procento několikrát do měsíce. Dotazníkové šetření bylo zaměřeno na obyvatele Olomouckého kraje.
Situace ekologického zemědělství se zaměřením na Žďársko
Koťová, Martina
Diplomová práce na téma "Situace ekologického zemědělství se zaměřením na Žďársko" se zaměřuje na současný stav ekologického hospodaření ve vybraném regionu. Práce se všeobecně věnuje historii a rozvoji ekologického zemědělství, jeho metodám, legislativě a právní úpravě, environmentálním, agroekologickým a ekonomickým aspektům. V praktické části jsou zhodnoceny přírodní podmínky v okrese Žďár nad Sázavou. Dále jsou popsány vybrané ekofarmy. U ekofarem je přiblížena činnost v živočišné a rostlinné výrobě a jejich ekonomická situace. Na základě údajů z vybrané ekologické farmy byla vyhodnocena bilance živin, jako základní indikátor hospodaření zemědělského podniku.
Produkce biopotravin živočišného původu v České republice
Botková, Kateřina
Obsahem bakalářské práce na téma Produkce biopotravin živočišného původu v České republice je stručný popis odlišností ekologického zemědělství od zemědělství konvenčního a definice základních pojmů. V práci je stručně popsán princip certifikace, kontrola BIO označení a plnění podmínek, které jsou s užíváním tohoto označení spojeny. V další části je charakterizován způsob, jakým jsou vybrané druhy zvířat v ekologickém zemědělství chovány a jak jsou jejich produkty zpracovány. Jedná se o skot, prasata a drůbež. Důležitou součástí je analýza vývoje produkce a spotřeby biopotravin v letech 2002 -- 2012, včetně vývoje dotační politiky ekologického zemědělství v České republice. V práci jsou nastíněny prognózy dalšího vývoje. Vzhledem k dosud dostupným informacím je pravděpodobné, že se biopotraviny budou na českém trhu uplatňovat stále ve větší míře, je ovšem nezbytné je propagovat a ekologické zemědělce pomocí dotační politiky podporovat.
Biopotraviny: výrobní a odbytový potenciál horských a podhorských oblastí (Jihočeský kraj)
HORSKÁ, Alena
Práce se soustředí na ekologické zemědělství v horských a podhorských oblastech Jihočeského kraje. Nejen v jihočeském regionu je pro tento typ oblastí typická dominující živočišná produkce (zejména chov skotu), s tím související struktura zemědělské půdy (převažuje podíl trvalých travních porostů) a malá rozmanitost produkce ekofarem. Byl analyzován produkční a odbytový potenciál ekologické zemědělské produkce a v souvislosti se zjištěnými nedostatky navržena opatření vedoucí ke zlepšení situace v oblasti. Kromě výše zmíněného, se práce také zaměřuje na analýzu stavu ekoagroturistiky v Jihočeském kraji, neboť v tomto segmentu cestovního ruchu lze spatřovat prostředek k získání ekonomické stability ekofarem.
Ekologické zemědělství v České republice
Tučová, Jana ; Fišerová, Alena (vedoucí práce) ; Remtová, Květoslava (oponent)
Stále sílící diskuze o vlivu lidského jednání na životní prostředí se dotýká všech oborů lidské činnosti, tedy i zemědělství. Jako alternativa k zemědělství konvenčnímu se v posledních desetiletích vyvíjí zemědělství ekologické, kterému se daří docilovat rovnováhy mezi ekonomickými, sociálními a ekologickými aspekty. V České republice je ekologické zemědělství v současné době zavedeným, ale dále se rozvíjejícím zemědělským systémem, o čemž svědčí skutečnost, že je legislativně upraveno, má fungující kontrolní systém a je finančně podporováno státem. Na druhé straně jsou ekozemědělci s konkrétními problémy vznikajícími v praxi. Jako největší problémy ekologického zemědělství se ukazují příliš složité legislativní podmínky, komplikovaný systém státních dotací, chybějící zpracovatelský sektor, komplikovaná distribuce bioproduktů, nízká úroveň organizovanosti trhu s biopotravinami (svazy, družstva) a v neposlední řadě malý trh s biopotravinami. Řešením by bylo umožnit ekologickým zemědělcům podnikat v prostředí jednoduchých, dlouhodobých, stabilních a transparentních podmínek. Odpovědnost za další vývoj ekologického zemědělství by byla svěřena regionům. Ekologické zemědělství by v regionech mohlo být alternativním řešením nezaměstnanosti, vylidňování venkova, dále slouží k údržbě krajiny a je vhodným systémem hospodaření ve velkoplošných a maloplošných zvláště chráněných územích.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.